Herbata biala

Biała herbata to rodzaj herbaty, którą zbiera się bardzo wcześnie – kiedy liście mają formę pąków. Są pokryte białym meszkiem, stąd też nazwa herbaty. Pąki są suszone od razu po zebraniu, a potrzeba ich aż 80 tysięcy na 250 gramów białej herbaty dobrej jakości. Biała herbata jest najmniej przetworzoną z herbat, ma łagodny smak i aromat. Zawiera bardzo dużo polifenoli i katechin, które są przeciwutleniaczami. Głównym zadaniem przeciwutleniaczy jest niszczenie wolnych rodników, a więc komórek odpowiedzialnych za stres oksydacyjny, szybsze starzenie się organizmu, a nawet rozwój nowotworów.

Katechiny pomagają utrzymać właściwy poziom cholesterolu przez co działają dobroczynnie na układ krwionośny, zapobiegając rozwojowi miażdżycy, wystąpieniu zawału serca i udaru mózgu. To nie koniec zalet białej herbaty – przeciwdziała próchnicy, stymuluje pracę mózgu (ułatwia koncentrację, poprawia pamięć i delikatnie pobudza). Biała herbata pomaga uregulować ciśnienie krwi, wzmacnia kości i stawy (jest polecana chorym na osteoporozę i zapalenie stawów).

Regularne picie białej herbaty pomaga usunąć toksyny z organizmu, poprawia wygląd cery, a stosowana zewnętrznie działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo.

Biała herbata jest źródłem witaminy C, przez co wspomaga układ odpornościowy organizmu, a także łagodzi napięcia. W białej herbacie znajdziemy także mikroelementy – mangan i fluor oraz niacynę, czyli witaminę B3 niezbędną do prawidłowego funkcjonowania mózgu i obwodowego układu nerwowego.