Herbata czarna

Herbata czarna jest najpopularniejszym pitym przez Polaków napojem. Czarna herbata jest całkowicie sfermentowana, wysuszona w gorącym strumieniu powietrza. Ona również ma swoje liczne właściwości zdrowotne: niszczy wolne rodniki, spowalnia procesy starzenia w organizmie, może przeciwdziałać namnażaniu się komórek nowotworowych, wzmacnia naczynia krwionośne, obniża poziom cholesterolu, może ochronić przed miażdżycą, działa przeciwzapalnie i odkażająco, pobudza.

Czarna herbata jest nieprzypadkowo polecana przez lekarzy do łagodzenia objawów zatrucia pokarmowego. Działa odkażająco, przynosi ulgę i łagodzi ból żołądka poprzez regulację soków trawiennych. A wszystko to dzięki teinie. I to dzięki teinie czarna herbata pobudza podobnie jak kawa. Zawartość teiny w czarnej herbacie wpływa pozytywnie na koncentrację, poprawia pamięć i niweluje uczucie zmęczenia

Najpopularniejsze odmiany czarnej herbaty to: Ceylon (delikatny smak, działa pobudzająco), Darjeeling (najlepsza z indyjskich herbat), Assam (jest bardzo mocna, zarówno w smaku, jak i w pobudzaniu – to alternatywa dla kawy), Yunnan (lekko ostry smak), Earl Grey (aromatyzowana bergamotką), English Beakfast (to po prostu mieszanka czarnych herbat, bardzo popularna w Wielkiej Brytanii).