Herbata czerwona

Czerwona herbata wywodzi się z południowych Chin, a dokładniej z regionu Pu’er. Stąd również jej druga nazwa – pu-erh. Co ciekawe, czerwoną herbatę pozyskuje się z tej samej rośliny, co liście herbaty czarnej. Odróżnia ją jednak bardziej gorzki smaki i intensywny zapach, a także charakterystyczny czerwony kolor będący wynikiem dodatkowego procesu fermentacji.
Czerwona herbata już od tysięcy lat jest znana ze swoich dobroczynnych  właściwości. W czasach chińskiej dynastii Tang jej picie było ogromnym przywilejem, zarezerwowanym jedynie dla cesarza. Dzisiaj każdy z nas ma do niej dostęp.

Dlaczego zatem warto po nią sięgać? Ma ona bowiem pozytywny wpływ na działanie niemal całego organizmu:
wspomaga trawienie oraz spalanie tłuszczu, zmniejsza tzw. zły cholesterol; poprawia pamięć i koncentrację; posiada zdolności antyoksydacyjne – dzięki obecności polifenoli unieszkodliwia powstające wolne rodniki. W ten sposób zabezpiecza organizm przed rozwojem wielu przewlekłych i niebezpiecznych chorób, w tym nowotworów, a także chroni przed starzeniem się komórek; ze względu na obecność fluoru chroni zęby przed próchnicą; uspokaja – obecność kwasu GABA w herbacie pu-erh redukuje poziom stresu, chroni układ nerwowy i działa wyciszająco. Wpływa także na proces tworzenia melatoniny, regulując sen; działa antybakteryjnie i odkażająco.