Herbata zielona

Właściwości zielonej herbaty i jej lecznicze działanie są doceniane od tysiącleci. Zielona herbata największą popularność zdobyła jako środek na odchudzanie i oczyszczenie organizmu z toksyn. gatunki różnią się między sobą wyglądem liści, kolorem naparu, jego smakiem, zapachem, a także zawartością kofeiny. Wszystko zależy od pory roku i pory dnia, w czasie której zbiera się liście herbaty (podobno najdroższe gatunki zielonych herbat pochodzą z liści zbieranych o świcie i zroszonych poranną rosą), wieku zbieranych liści, ich walorów smakowych, a także od sposobu ich zwijania. Duże znaczenie ma także rejon świata, z którego pochodzi zielona herbata (a co za tym idzie – strefa klimatyczna, w której jest uprawiana).

Aby powstała herbata zielona, liście przerabia się najpóźniej w godzinę po ich zerwaniu, nim zaczną fermentować. Dzięki temu, że listki herbaty zielonej nie są poddawane fermentacji, zachowują się w nich niemal wszystkie cenne substancje, m.in. wyjątkowy zestaw polifenoli, katechiny, silne antyoksydanty, witaminy: A, B, C, E, czy liczne mikroelementy: wapń, potas, miedź, cynk, mangan, fluor.
Zdaniem Japończyków, regularne picie zielonej herbaty wspomaga leczenie ponad 60 schorzeń.

Zielona herbata jest polecana na odchudzanie, zwłaszcza pita na noc, przed snem. Jeśli jednak pijemy zieloną herbatę na noc, wybierzmy tę z drugiego parzenia. Wtedy ma właściwości uspokajające i relaksujące. Ta z pierwszego parzenia działa pobudzająco i orzeźwiająco.
Międzynarodowe badania nad właściwościami zielonej herbaty wykazały jej antynowotworowe działanie. To zasługa m.in. bardzo silnych przeciwutleniaczy, które chronią DNA przed działaniem substancji kancerogennych i zmianami mogącymi prowadzić do rozwoju nowotworów.