Jeśli czytasz te słowa, to prawdopodobnie właśnie spełniłeś swoje marzenie o pysznej kawie we własnym domu. Niezależnie czy Twój ekspres niedawno zajął honorowe miejsce na kuchennym blacie czy wyczuwasz, że kawa przestaje smakować, jak dawniej – przeczytaj, jak dbać o ekspres do kawy.
Choć wielu z nas marzy o samoczyszczącej maszynie, takiego urządzenia jeszcze nie wynaleziono. Standardem stały się automatyczne programy konserwacji, dzięki którym możemy przeczytać komunikat na wyświetlaczu o potrzebie odkamieniania, czyszczenia systemu kawowego czy płukania spieniacza, jednak wszystkie czynności musimy wykonać sami.
Warto więc wiedzieć jak używać ekspresu do kawy, dokładnie przeczytać instrukcję i trzymać się zaleceń. Tym, co szczególnie powinniśmy wziąć sobie do serca, jest wiedza o tym, jak często czyścić ekspres.
I tak, standardowo, system mleczny czyścimy po każdym cyklu mlecznych kaw, tackę ociekową i pojemnik na fusy warto opróżniać każdego dnia, obwody mleczne i ich odtłuszczanie czeka nas co 2 – 3 dni. Co dwa tygodnie lub co 200 kaw dobrze jest wymyć blok zaparzacza, natomiast czyszczenie obwodów kawy to praca, którą warto wykonać raz w miesiącu lub także co 200 kaw. Aby cieszyć się aromatyczną kawą jak najdłużej, należy także pamiętać, że co 60-90 dni ekspres należy odkamienić. Zakamieniony ekspres to jego krótsza żywotność i awarie, których łatwo można uniknąć.
Konserwacja ekspresu do kawy być może brzmi złowrogo, ale to pozory. Żeby ekspres służył nam jak najdłużej i byśmy mogli cieszyć się jego niezawodnością, należy zaprzyjaźnić się z hasłem „regularność”. Do opróżniania pojemnika na fusy, wylewania wody z tacki, czyszczenia dozownika kawy dołóżmy filtrowanie wody i okresową konserwację poszczególnych elementów. W tym celu warto pamiętać o stosowaniu specjalnego smaru, który zwiększa wydajność oraz preparatów, które pozwolą pozbyć się oleju kawowego.
Nawet, jeśli posiadasz najlepszy ekspres świata, a zaniedbasz małe, niewymagające wysiłku czynności – ekspres zawiedzie. Konserwacja ekspresu jest prosta, ale wymaga wyrobienia w sobie dobrego nawyku. Ekspres odwdzięczy nam się tym, co ma najlepszego – żywotnością, niezawodnością i pyszną, aromatyczną kawą. Mniam!