Jak parzyć czarną herbatę?

parzenie czarnej herbaty

Bardzo możliwe, że na Twojej półce znajdują się herbaty zielone, owocowe, może nawet czerwona lub biała. Jednak ta, która gości w przeważającej ilości polskich domów, to herbata czarna. Popularna, znana i lubiana. Wydawać by się mogło, że to nasza herbata narodowa. Czy jednak wiemy o niej wszystko? Czy wiemy, jak długo parzyć czarną herbatę i jaka jest odpowiednia temperatura parzenia? Zapraszamy po garść skondensowanych wskazówek, które pomogą Ci raczyć się naparem idealnym.

Czarna herbata wytwarzana jest z liści zielonej herbaty, jednak liście te muszą przejść proces fermentacji. Aby z suszu herbaty uzyskać to, co najlepsze, należy zwrócić uwagę na trzy istotne czynniki. Pierwszym jest jakość kupowanej herbaty, drugim odpowiednie jej przechowywanie, a krok trzeci to właśnie proces parzenia. To ten moment może stać się naszym rytuałem, a zalewana w biegu herbata z saszetki nie będzie już cieszyła.

Jeśli jesteś w posiadaniu herbaty liściastej, mamy dla Ciebie same dobre wiadomości! Nie dość, że jest to prawdopodobnie dobra gatunkowo herbata, to w formie liści jest jednym z łatwiejszych w przygotowaniu napojów. Parzenie czarnej herbaty powinniśmy rozpocząć w ogrzanym czajniczku, najlepiej ceramicznym lub żeliwnym, przy użyciu miękkiej, przefiltrowanej wody. Jeśli nie masz możliwości filtrowania wody, pozwól chwilę wodzie spłynąć i dopiero zimną nalej do czajnika. Istotne jest także to, by woda była zagotowana jeden raz, świeża.

Dobrze przygotowana czarna herbata a temperatura parzenia to ważna zależność. Powinna zostać zalana wodą o temperaturze 95-98 stopni Celsjusza. Mierzenie temperatury mogłoby okazać się kłopotliwe. Na szczęście wystarczy, że zalejemy herbatę od razu po zagotowaniu się wody, czyli użyjemy tak zwanego „białego wrzątku”.

Aby móc cieszyć zmysły dobrej jakości naparem, przyjmuje się, by użyć około 2-4g suszu na każde 200ml wody. Jest to w przybliżeniu pełna łyżeczka.

Ostatnim elementem, na który należy zwrócić uwagę jest długość parzenia herbaty. Jeśli pozwolisz listkom parzyć się przez 3-4 minuty, uzyskasz napar o działaniu pobudzającym. Jeśli natomiast czas parzenia wydłużysz do 5-6 minut, napar będzie miał właściwości relaksacyjne, uspakajające. Aby otrzymać napój o konkretnym działaniu, warto włączyć sobie stoper.

Na koniec podpowiemy, że jeśli chcesz otrzymać bardziej intensywny smak – zwiększ ilość suszu, a nie wydłużaj czasu parzenia. Posłuchaj podpowiedzi miłośników herbaty, jakimi jesteśmy i ciesz się dobrze przyrządzonym napojem. Smacznego!

Przeczytane już:
Zobacz też: