Przypomnij sobie chwilę, kiedy w natłoku obowiązków i codziennym pędzie, nie myślisz o niczym innym, jak tylko o świętym spokoju i filiżance przepysznej kawy. W końcu ta chwila nadchodzi, otwierasz puszkę i… zamiast przyjemności, czujesz rozczarowanie. Kawa nie pachnie, jak wcześniej, zwietrzała, a Ty przecież nie lubisz półśrodków. Dlatego dobrze, że czytasz te słowa, bo dziś podpowiemy Ci, jak przechowywać kawę.
Przechowywanie kawy wydaje się być banalnie proste, ale czy na pewno wiesz o nim wszystko?
Czy dobrze jest wysypać kawę z oryginalnego opakowania? Czy przesypać ją do metalowej puszki czy raczej do szklanego słoika? A może trzymać ją w lodówce, by dłużej cieszyła aromatem i świeżością? Pozwól, że rozwiejemy Twoje wątpliwości!
W czym przechowywać kawę?
Nie daj się zwieść zdjęciom kawy w pięknych słoikach czy w ozdobnych metalowych puszkach. Zapewne, tak wyeksponowana cieszy oko, jednak narażona jest na światło, przesiąkanie zapachów, wilgoć, nadmiar powietrza czy nieodpowiednią temperaturę. Metalowe pojemniki sprawiają, że ziarna przenika metaliczny posmak. Szklany słoik ma zaś sens tylko wtedy, kiedy ustawisz go w szafce, ponieważ tam nie docierają promienie słoneczne. Przetrzymywanie kawy w lodówce to także bardzo zły pomysł, szczególnie ze względu na jej zdolność do pochłaniania zapachów oraz higroskopijne właściwości. To nic przyjemnego pić kawę z posmakiem ryby, kiełbasy czy kapusty, prawda?
W czym więc przechowywać kawę?
Chociaż nie jest tak atrakcyjne dla oka, jak słoik czy puszka – fabryczne opakowanie właściwie zabezpieczy drogocenne ziarna. Uchroni je przed wszystkimi niepożądanymi czynnikami zewnętrznymi. Aby kawa, którą pijesz zachowała swoje właściwości, zwróć uwagę, by po każdym otwarciu opakowania, usunąć z niego nadmiar powietrza, zwinąć górną krawędź i spiąć je spinaczem. Dzięki tej prostej zasadzie, Twoja ulubiona kawa nie straci tego, za co najbardziej ją lubisz – smaku i aromatu.
Jak przechowywać kawę ziarnistą? Tak samo, jak mieloną! Jak przechowywać kawę mieloną? Tak samo, jak ziarnistą!
Podsumowując, pamiętaj, że kawa nie lubi miejsc nasłonecznionych, wilgotnych, zbyt zimnych i zbyt ciepłych. Przechowuj ją więc w miejscu zacienionym, chłodnym (nie zimnym!) i suchym. Pamiętaj o tym, by pozostawić ją w oryginalnym opakowaniu i umieścić na przykład w kuchennej szafce. Jeśli jednak lubisz pięknie prezentujące się ziarna kawy na kuchennym blacie czy półce – umieść część z nich w słoiczku i ciesz się widokiem. Pij jednak kawę dobrą. Na taką właśnie zasługujesz.