Jeśli na myśl o ulubionej kawie przed oczami staje Ci „biała” kawa, z porcją mleczka i pianki na górze, nasze dzisiejsze wskazówki będą dla Ciebie przydatne. Podpowiemy dziś, jak ubić mleko do kawy oraz czy potrzebne są do tego specjalne urządzenia?
Kawa z puszystą, aksamitną i zwartą pianką może być świetnym sposobem na umilenie dnia. Aby jednak cieszyć się taką w zaciszu własnego domu czy też w biurze, dobrze poznać kilka sposobów na to, jak zrobić spienione mleko.
Zacznij od kupna dobrego mleka. Najlepszym wyborem jest mleko o większej zawartości tłuszczu. Już takie 3,2%, będzie dobrze przemieniało się w puszystą chmurkę. Jeśli nie pijesz mleka krowiego, poszukaj mleka roślinnego – niektóre z nich mają oznaczenie „foamable” czyli nadające się do spieniania. Mleko powinno być podgrzane do temperatury około 65 st. C. Temperaturę można sprawdzić za pomocą termometru do mleka. Ważne jest, by go nie zagotować.
Do spienienia mleka możesz użyć spieniacza elektrycznego, który jest bardzo wygodny w użyciu. Nie dość, że wytworzy efektowną piankę, to jeszcze podgrzeje mleko do idealnej temperatury. Niektóre z nich posiadają funkcję spieniania zimnego mleka, co wydaje się być połączeniem idealnym!
Jeśli posiadasz spieniacz tłokowy, spienianie mleka również nie powinno być problemem. Jest jednak trochę bardziej czasochłonne: w około pół minuty, poprzez ubijanie tłokiem w górę i w dół, osiągniesz efekt, który na pewno Cię zadowoli.
Możesz także użyć spieniacza ręcznego, który zasilany jest na baterie. Nie podgrzeje on mleka, nie leci z niego para wodna, ale spienianie mechaniczne opanował do perfekcji!
Jeśli nie posiadasz żadnego z tych urządzeń, a kawa z mleczną pianką marzy Ci się od samego rana, dobrze trafiłeś! Podpowiemy, jak spienić mleko do kawy bez spieniacza, bo to także jest możliwe!
Rozejrzyj się po kuchni i sprawdź czy posiadasz ręczny mikser albo zwykłą trzepaczkę ze sprężynową końcówką! One również świetnie poradzą sobie ze spienieniem mleka, jednak zajmie to trochę więcej czasu. Wystarczy odrobina cierpliwości i siły, by cieszyć się apetyczną kawą. Spróbujesz?
A na sam koniec, nie zapomnij o… słoiku! Podgrzej mleko, wlej do słoika i energicznie potrząsaj. Użyj ręcznika lub rękawicy, by się nie poparzyć i kiedy stwierdzisz, że to jest to – przelej mleko do filiżanki z kawą, ciesz się smakiem i swoją pomysłowością!