Niezależnie od tego czy jesteś miłośnikiem małej czarnej czy większej białej – wiesz, jak ważne jest dobre espresso. Dla jednych to ono samo w sobie stanowi kwintesencję kawy, a dla drugich jest świetną bazą pod mleczne rozwiązania. Jeśli nie zawsze masz czas, by pójść do kawiarni lub zwyczajnie – nie jesteś szczęśliwym posiadaczem ekspresu do kawy, mamy dla Ciebie nie tylko podpowiedź, ale wręcz przepis na espresso w domowym zaciszu. A wszystko to bez konieczności inwestowania kilku tysięcy złotych w dobrą maszynę do kawy.
Aby cieszyć się nienagannym espresso, którego nie powstydziłby się najlepszy barista, warto zapoznać się z alternatywnymi sposobami parzenia kawy. Choć brzmi egzotycznie – w praktyce okazuje się być nieskomplikowane. Aby zrobić w domu dobre espresso, zwróć uwagę na trzy podstawowe alternatywne metody.
Pierwszą z nich jest użycie kawiarki. Jest ona świetnym zamiennikiem ekspresu ciśnieniowego. Przyjemne w kawiarce jest to, że nie jest droga, występuje w różnych rozmiarach, a przede wszystkim kawa z niej jest bardzo smaczna i esencjonalna. Dzięki swojej dostępności, szybko może stać się takim elementem Twojej kuchni, z którego nie tylko będziesz korzystać, ale także cieszyć nim wzrok. Bez problemu kupisz kawiarkę odpowiednią dla płyt grzewczych, kuchenek gazowych czy płyt indukcyjnych.
Kolejne rozwiązanie to tak zwany french press czyli dzbanek szklany lub metalowy, w którego konstrukcji znajduje się sitko, oddzielające ostatecznie fusy od naparu. To kolejna propozycja dla osób lubiących wydobyć prawdziwy smak i aromat kawy, która nie wymaga specjalnych umiejętności i kuchennych akrobacji. Aby zrobić idealną kawę, wystarczy opanować kilka prostych zasad i cieszyć się smakiem. Proces parzenia kawy zajmie Ci około 6 minut, natomiast efekt zmysłowej przyjemności utrzyma się znacznie dłużej.
Ostatnią propozycją jest chemex czyli naczynie do parzenia kawy metodą przelewową. Warto wiedzieć, że zostało ono stworzone przez prawdziwego chemika, którego ambicją było wydobycie z kawy jak największej ilości aromatów. Bardzo postarał się o to, by efekty jego eksperymentów były spektakularne. Kawa z tego naczynia to prawdziwy rarytas. Sprawdź koniecznie!
Jeśli zaś chcesz zapytać, jaka jest najlepsza kawa do espresso, odpowiedź może być tylko jedna: taka, którą lubisz. Oczywiście, jako znawcy kawy z całą odpowiedzialnością rekomendujemy kawę ziarnistą, którą zmielisz bezpośrednio przed zaparzeniem. Aby Twoje espresso było prawdziwie esencjonalne i posiadało głęboki smak, wypróbuj arabikę z niewielkim dodatkiem robusty. Zmiel kawę odpowiednio do Twojej metody parzenia, a osiągniesz efekt, na którym Ci zależy. Gwarantujemy!