Jaka woda do kawy?

jaka woda do kawy?

Kupujesz pyszną, świeżo paloną kawę z najwyższej jakości ziaren, przechowujesz zgodnie z instrukcją, cieszysz się rytuałem jej parzenia, ale kiedy bierzesz łyk naparu… okazuje się, że to nie to. Możesz przyrządzać ją profesjonalnie, ale kiedy zapomnisz o tym ważnym składniku – efekt nie będzie tym wymarzonym.

O czym więc warto pamiętać? Warto pamiętać o tym, że bardzo duże znaczenie dla finalnego smaku ma nic innego, jak woda do kawy. Wydaje się to banalne, ale kiedy uświadomimy sobie, że kawa w niemal 97% składa się z wody, zaczynamy uważniej przyglądać się tematowi.

Kiedy przygotowujemy kawę we własnym domu, najczęściej sięgamy po wodę z kuchennego kranu. Nietrudno jest się przekonać, że woda w różnych domach ma różną twardość. Być może masz doświadczenie, jak to włosy umyte w jednym domu układają się świetnie, a w innym już niekoniecznie. Tak samo woda działa na Twoją pyszną, wysokiej jakości i pieczołowicie przygotowywaną kawę. Ta twarda ma więcej minerałów, natomiast miękka nie wpływa tak bardzo na smak napoju, ale przez zawartość chloru także w niego ingeruje.

Jednym z rozwiązań jest użycie wody z butelki, jednak czy jest ono najlepsze? Nie dość, że trzeba zwrócić uwagę na jej mineralizację, zakwaszenie i poziom chloru, to istnieje ryzyko, że się skończy, a my zostaniemy bez zapasu.

W tej sytuacji warto zaufać baristom, którzy polecają wodę z kranu, z zaznaczeniem, by przelać ją przez filtr do wody. Dzięki temu woda oczyści się z niechcianych minerałów, ale przede wszystkim będzie bardziej miękka, co zdecydowanie przełoży się na smak kawy.

Nie zapominajmy także o tym, jaka woda do ekspresu sprawi, że ukochany napój będzie smakował wyśmienicie. Przede wszystkim woda ze zbyt dużą ilością chloru, twarda i wysokozmineralizowana sprawi, że kawa będzie miała kwaskowy posmak, a sam ekspres szybciej zajdzie kamieniem czy zacznie rdzewieć. Dlatego tutaj także sprawdzi się woda przefiltrowana. Jeśli zastanawiasz się jaką wodę wlewać do ekspresu ciśnieniowego, to nie ma tu innej odpowiedzi, jak ta, że woda filtrowana także będzie sprawdzała się najlepiej.

Woda, jaką traktujemy naszą kawę ma jeszcze jeden parametr, na który należy zwrócić uwagę – temperatura. Pisaliśmy o tym tutaj (http://fratelli.stronazen.pl/w-jakiej-temperatuurze-parzyc-kawe/). Sprawdź i nie popełnij błędu!

Przyjemną stroną jest fakt, że woda w naszych kranach okazuje się być idealna, by sporządzić dobrej jakości napar. Warto tylko zaopatrzyć się w dzbanek filtrujący, a przy okazji miłości do kawy… zadbać o środowisko i nie dokładać mu plastikowych zmartwień.

Przeczytane już:
Zobacz też: