Kawa Etiopia

Kawa z Etiopii

Etiopia uchodzi za kolebkę kawy Arabica. Na dużej wysokości i bogatej w różnego rodzaju minerały glebie uprawiane są słynne krzewy kawowca. Odpowiednie warunki atmosferyczne oraz żyzna ziemia sprawiają, że kawa z Etiopii ma specyficzny smak i aromat. Charakterystyczne dla tego regionu ziarna kawy przygotowywane przez doświadczoną palarnię to gwarancja niezapomnianego smaku. 

Fratelli Caffee oferuje wyjątkową kawę z Etiopii prosto z palarni. Gorąco zachęcamy do skosztowania niżej zaprezentowanych kaw z Etiopii. 

Etiopia kawa – ojczyzna kawowców

Po prześledzeniu historii kawy, można łatwo dowiedzieć się, że pochodzi ona z Etiopii. Już od IX wieku naszej ery Etiopczycy cieszyli się tym pobudzającym napojem, a współcześnie, jest to praktycznie jedyne miejsce na Ziemi, w którym można spotkać dziko rosnące kawowce. Mieszkańcy Etiopii zdają sobie sprawę z tego, że ich kawa jest jednym z najpopularniejszych produktów na świecie, dlatego, mimo panujących tam kryzysów gospodarczych i problemów politycznych, dokładają wszelkich starań, aby kawa Etiopia dalej była numerem jeden wśród większości smakoszy.

Kawa z Etiopii to prawdziwy rarytas. Panują tam zarówno idealne warunki klimatyczne, spełniające naturalne potrzeby kawowców. Co więcej, etiopskie uprawy charakteryzują się bardzo żyzną glebą, co także przekłada się na jakość wyhodowanych ziaren kawy. Co więcej, produkcja przebiega w praktycznie stu procentach naturalnie, nie tylko ze względu na to, że kawowce rosną w swoim naturalnym środowisku, ale także dlatego, że biedny kraj nie chce przysparzać sobie dodatkowych wydatków poprzez zakup maszyn rolniczych, czy sztucznych nawozów. Dlatego kawa etiopska będzie doskonałym wyborem dla każdego, kto ceni sobie naturalne smaki, niezmącone ingerencją człowieka.

KAWY Z INNYCH REJONÓW ŚWIATA

Poznaj smak innych kaw z naszej oferty. Poza kawą etiopską możesz zakupić również kawę premium z innych zakątków świata.