Kawa z Hondurasu

kawy honduraskie

Jest takie państwo, któremu po odkryciu przez Krzysztofa Kolumba w 1502 roku, nie jest dane cieszyć się spokojem i błogostanem. Co chwilę borykało się z kryzysami gospodarczymi, wojnami z sąsiadującymi krajami, a prawie każdy prezydent był obalany. Jedno jednak wychodzi mu z absolutnym mistrzostwem – kawa.

Honduras, bo o nim mowa, to państwo, które znajdziesz na mapie Ameryki Środkowej, ulokowane dokładnie pomiędzy Oceanem Spokojnym, a Morzem Karaibskim. Za szczęście w położeniu można uznać sąsiedztwo Salwadoru i Gwatemali, ponieważ każde z nich zajmuje się masowo eksportem kawy. Dlaczego jednak kawa z Hondurasu jest taka pożądana? Powodów jest kilka.

Niemal na całym terytorium tego kraju uprawiana jest kawa. Dzięki temu, że tereny tego kraju idealnie nadają się pod uprawę kawy, a także są idealne do zakładania pól uprawnych, rząd zdecydował masowo produkować kawę. Dziś kawa z Hondurasu to rarytas, a samo państwo znajduje się w ścisłej czołówce państw, które uprawiają i eksportują kawę. Sam Honduras jest niewielki, bo liczy raptem 7 milionów mieszkańców, nie przeszkadza to jednak w produkowaniu takich ilości kawy, by osiągać świetne wyniki, przy zachowaniu jakości.

Szczególnie ważne w uprawie kawy w Hondurasie jest zatrudnianie do niej kobiet. Istnieją takie spółdzielnie, w których zrzesza się wyłącznie kobiety, co wzmacnia ich pozycję w tym kraju, a także daje wsparcie i dochód. Ciekawe jest także to, że w państwie tym jest dużo szkodników, które atakują kawę, dlatego jej odmiany są specjalnie dostosowane do warunków i potencjalnych zagrożeń. Są po prostu odmianami bardziej odpornymi, silniejszymi.

Kawa z Hondurasu uprawiana jest wysoko, dużo powyżej poziomu morza. Dzięki klimatowi, jaki panuje na tych terenach, a także umiejscowieniu, ilości wyżyn i gór, gleba okazuje się być idealnie żyzna, a warunki idealne. Kawa z Hondurasu produkowana jest w zgodzie z ekologią, znajdziesz w niej wyłącznie naturalny smak, którego nie zakłóca konserwowanie czy chemiczne przetwórstwo. Praca, jaką wykonują plantatorzy, to praca ich rąk, co sprawia, że zbierane są wyłącznie owoce na to gotowe, dojrzałe.

Kawa z Hondurasu to intensywny smak, słodycz, niepowtarzalny aromat, przeplatających się nut orzechów, czekolady i kokosa. Aby poczuć różnicę, warto spróbować. My, jako pasjonaci kawy – polecamy!

Przeczytane już:
Zobacz też: