Kawa z palarni

Prawdziwa, smaczna kawa

Smaczna kawa prosto z palarni to nasza specjalność. Spośród całego mnóstwa gatunków, wybieramy te najciekawsze, urzekające smakiem i aromatem. Chcemy dzielić się ich głębią, która podkreśli niepowtarzalność okazji, jak i dnia codziennego. Prawdziwa kawa prosto z palarni wyróżnia się na tle kaw przemysłowych. Zachęcamy do zakupu. 

7 informacji o kawie, którymi chcemy się z Tobą podzielić!

1. Pochodzenie

Miejsce, z którego pochodzi kawa to Etiopia, znana tam była już 1000 lat p.n.e. Legenda głosi, że odkrywcą ziarna kawy był etiopski pastuszek Kaldi. Podczas jednej ze swoich wędrówek miał zauważyć dość specyficzne zachowanie owiec, które pobudzone skakały po całym pastwisku. Kaldi zdecydował się rozwikłać tajemnicę podekscytowanych zwierząt. Ku jego zaskoczeniu wpływ na to okazało się, że mają podjadane czerwone owoce z pobliskiego drzewa. W ten sposób o to pasterz przypadkowo poznał ziarno kawy, które na kolejne tysiące lat stanie się najbardziej cenionym napojem świata. W Europie kawa zagościła dużo później po odkryciu przez Kaldiego, bo dopiero w XVI wieku. Ten czarny napój budził bardzo dużo kontrowersji i wręcz było sporo obaw związanych z sięganiem po niego. Z czasem jednak zaczęła się cieszyć olbrzymią sympatią. Zaczęto dostrzegać jej walory, między innymi jako substancji leczącej wiele schorzeń i w konsekwencji trafiła nawet do aptek. W Polsce kawa zagościła po 1683 roku, po bitwie pod Wiedniem. Kawa w pierwszej postaci podawana była podawane saute, bez żadnych dodatków. Jednak człowiek zawsze lubi eksperymentować ze smakiem i z czasem doszły warianty kawy z mlekiem, czy cukrem. Dzięki temu powstało i powstaje wiele wspaniałych kompozycji smakowych.

2. Produkcja

Ziarna kawy pozyskiwane są z kawowca, a dokładnie z jego owoców. Kawowiec to zielony krzew lub drzewo, którego w Afryce występuje aż w 40 gatunkach. Cały proces przebiega następująco: zbiera się czerwone, dojrzałe owoce kawowca poddaje się metodzie przetwórstwa na sucho lub mokro, obie doprowadzają do finalnej wersji z obraną skórką. Dopiero w tej wersji, przed odpowiednią obróbką, zielone ziarna są wypalane, a następnie mielone. Dopiero w takiej wersji można przygotować z nich kawę. Jako ciekawostkę warto abyś wiedział, że nie wszystkie owoce kawowca zawierają kofeinę!

3. Odmiany i rodzaje

Podstawowe odmiany kawowca to Arabika i Robusta. Drzewo Robusty rośnie aż do 10 m, natomiast Arabiki do około 5 metrów. Tak jak już pisaliśmy wyżej, z małych, czerwonych owoców wyłuskiwane jest zielone ziarno, metodą na mokro na sucho. Kawy, które obrabiane na mokro są bardziej cytrusowe, natomiast te na sucho są słodsze, wyczuwana jest nutka karmelu. Ziarno Arabiki jest najszlachetniejszym i najbardziej cenionym gatunkiem kawy.

Kawa, tak jak herbata, występuje w wielu formach. Znaczenie ma sposób obróbki.

Najczęściej spotykane rodzaje kawy to:

kawa mielona – to po prostu klasyczna palona kawa, która uległa rozdrobnieniu na przyjemny pył. Posiada w składzie dużo więcej substancji aktywnych niż kawa rozpuszczalna oraz aż dwa razy więcej kofeiny! Każda metoda parzenia wymaga innego sposobu zmielenia kawy,
kawa rozpuszczalna – inaczej liofilizowana (odwodniona, z której usunięto cząsteczki wody), jest to ekstrakt z kawy palonej,
kawa zielona – kawa, której ziarna nie zostały jeszcze wypalone. Bardzo popularna wśród osób dbających o linię, albowiem niewypalone jeszcze ziarna posiadają w swoim składzie kwas chlorogenowy, który razem z kofeiną wpływa na redukcję tkanki tłuszczowej i zmniejszenie cellulitu,
kawa palona – najczęściej spotykana kawa w psotaci czarnych, aromatycznych ziaren.

4.  Spożycie w Polsce i na Świecie

Kawa zajmuje drugie miejsce w czołówce najcenniejszych produktów, zaraz po ropie naftowej. Spożycie kawy na świecie ciągle wzrasta, ten sam trend ma miejsce także w Polsce, gdzie w ciągu ostatnich 10 lat jej spożycie zwiększyło się aż o 80%! W zależności od tego w jakim zakątku świata się znajdziemy, rytuały jej podawania są różne. Tych sposobów jest na tyle dużo, że temu poświęcimy osobny wątek 😊

5. Włochy, jako stolica pysznej kawy

Jeżeli myślisz o mistrzach kawy, to prawdopodobnie Twoje myśli wędrują wprost do kraju w kształcie buta, czyli do Włoch. Do całego procesu palenia i serwowania kawy podchodzi się tutaj z należytym szacunkiem. Liczba rytuałów przed jej podaniem jest długa, jednak to właśnie wyróżnik powodujący, że smakuje właśnie tak doskonale. Całkiem normalnym jest, że we Włoszech kawę pije się od rana do samego wieczora. Może tak samo jak w przypadku spotkanych przez Kaldiego pobudzonych owiec, sprawia że Włosi zawsze są wyjątkowo ekspresyjni. Oczywiście numer jeden we Włoszech to espresso. O różnych możliwościach serwowania kawy przeczytasz poniżej.

6. Kalorie, a kawa

Bezapelacyjnie kawa dostarcza genialnych doznań smakowych i węchowych. Jednak jak to jest z jej kalorycznością? Poniżej dowiesz się nieco więcej na temat tego jak działa na organizm ten czarny napój.

Espresso to najmocniejsza i charakteryzująca się dużą aromatycznością kawa. Przygotowuje się ją ekspresie ciśnieniowym. Malutka filiżanka to tylko 5 kcal!
Americano cechuje ją niska zawartość kofeiny i związków drażniących, można ją śmiało popijać cały dzień (chyba, że lekarz daje jakieś przeciwskzania!) W dużej filiżance z odtłuszczonym mlekiem jest 10 kcal.
Cappucino to mocna kawa ze śmietanką lub mlekiem (pianka) posypana cynamonem oraz czekoladą. Filiżanka to około 140 kcal.
Macchiato mocna, aromatyczna kawa z ekspresu z dodatkiem chłodnego mleka lub śmietanki. Często serwowana z smakowymi syropami.
Latte mocna i aromatyczna kawa z ekspresu z dużą ilością ciepłego mleka albo śmietanki. Duża filiżanka to aż prawie 210 kcal.
Mocha to kawa z dużym dodatkiem mleka i czekolady. Fliżanka tej kawy to aż 380 kcal.
Mrożona to napar kawy rozpuszczalnej ze śmietanką lub mlekiem kostkami lodu lub rozkruszonym lodem. Szklanka tego napoju to około 180 kcal.
Bezkofeinowa kawa występuje zarówno w wersji zmielonej i rozpuszczalnej, mogą ją spożywać również osoby z chorym żołądkiem i nadciśnieniem. Filiżanka nie zawiera ani jednej kalorii i związków drażniących, natomiast zawiera sporo polifenoli.

7. Biopaliwo

W obecnych czasach bardzo dużą wage przykłada się do ekologii. Głównym odpadem gdy pijemy kawy są oczywiście fusy i skórka owoców, z których wydobywane jest ziarno. Ze skórką poradzono sobie wyśmienicie tworząc z suszonej skórki napój zwany dalej cascara. Natomiast fusy po kawie wykorzystuje się jako nawóz do roślin, a nawet biopaliwo!
Powstałe na bazie fusów od kawy biopaliwo wykorzystywane jest do napędu autobusów komunikacji miejskiej w Londynie. Paliwo wyprodukował start-up Bio-bean, który wcześniej zbierał fusy w kawiarniach stolicy Anglii. Przetworzył je i połączył z olejami zwierzęcymi i roślinnymi. Następnie stworzył mieszankę 80 proc. oleju napędowego i 20 proc. biopaliwa. Takie paliwo można stosować bez konieczności modyfikacji silnika, a ego stosowanie pozwala na ograniczenie emisji spalin o 10-15 proc.