Kawy afrykańskie

kawa-z-afryki

Afryka to kolebka kawy. Uważano tak od wieków. To właśnie tam odkryto smak, właściwości, a przede wszystkim niepowtarzalność aromatu ziaren kawowca. Klimat panujący na Czarnym Lądzie perfekcyjnie sprzyja uprawom kawowca. Kawy z Afryki cieszą się dużym zróżnicowaniem, dlatego istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo, że zjednają sobie odbiorców o różnych gustach i preferencjach smakowych.

Kawa afrykańska uznawana jest za najlepszą na świecie. Wielu ekspertów i smakoszy jest zgodnych w tej opinii. Na uznanie zasłużyła sobie przez zróżnicowanie i kontrasty panujące na kontynencie afrykańskim, co znajduje odzwierciedlenie w smaku ziaren. Możemy doszukać się w nich smaków tak uniwersalnych dla kawy, jak czekolada i orzech. Nie znaczy to, że nie spotkamy posmaków owocowych, kwiatowych czy cytrusowych.

Kawa w Afryce to nie tylko Etiopia czy Kenia, ale także Malawi, Tanzania, Rwanda, Burundi czy Uganda.

Kawy z Kenii to najczęściej wybierane spośród rodzajów kaw afrykańskich. To one charakteryzują się wyczuwalnością wiśni, cytrusów, rodzynek czy czerwonej porzeczki. Kawy te kojarzyć można z kwasowością przybliżającą do myśli o dobrym, wytrawnym winie. A od tej myśli już mały krok do prawdziwego relaksu…

Kawy z Etiopii charakteryzują się niską i średnią kwasowością, dlatego wyczuwa się w nich brzoskwiniową słodycz, posmak moreli, truskawki, a także karmelu i bergamotki. Jeśli czytając to czujesz błogość, koniecznie spróbuj kawy pochodzącej z jej ojczyzny – Etiopii!

Jeśli lubisz wysoką kwasowość i cierpki smak, który utrzymuje się na języku, zwróć uwagę na kawy z Ugandy. Natomiast jeśli Twoją słabością jest kawa o zrównoważonym smaku, przywołującym na myśl harmonię i ład, spróbuj kawy z niewielkiego kraju położonego w południowo – wschodniej części Afryki – Malawi. To w kawach z Malawi wyczuć możesz orzechy, jabłka i śliwki. Brzmi kusząco, prawda?

W naszym sklepie internetowym także znajdziesz kawę o specyficznym smaku i aromacie, pochodzącą właśnie z Afryki. Wybierz się więc w podróż smakową i skosztuj naszej Etiopii… Daj się skusić!

Przeczytane już:
Zobacz też: