Instrukcja parzenia kawy wydaje się być banalnie prosta: przecież wystarczy nasypać odpowiednią ilość kawy do szklanki, zalać wrzącą wodą, wymieszać i cieszyć się smakiem. No właśnie… Czy jednak smak tak zaparzonej kawy na pewno nas ucieszy? Oprócz jakości kawy, bardzo ważna jest temperatura wody do kawy, bo to ona sprawia, że mamy szansę podkreślić to, co w kawie najlepsze.
Kiedy zalewamy kawę wodą, zaczyna się magia. To wtedy wypłukują się olejki, mówi się o tym, że kawa się „otwiera”. Dzięki temu możemy delektować się czarnym, aromatycznym napojem. Ciekawostką jest to, że kawa daje nam pełnię swojego bogactwa wtedy, kiedy stygnie. Zalewać ją jednak należy wodą w granicach 88-94 st. C., bo wówczas ma okazję oddać to, co w niej najlepsze.
Warto więc zapamiętać, że temperatura parzenia kawy ma kluczowe znaczenie. Kawa jednak nie czuje się dobrze w towarzystwie wrzątku! Kawa go wręcz nie znosi, ponieważ zabija w niej to, co najcenniejsze. Ważne jest to, żeby nasz napój był zbalansowany w smaku: nie za gorzki i nie za rześki. Wrzątek sprawi, że smak kawy będzie płaski, a ona sama zaparzy się… i to dosłownie.
Jak osiągnąć odpowiednią temperaturę wody? W tym celu można zastosować termometr, choćby taki, którego używa się do spieniania mleka. Niektóre z nich mają udogodnienia takie jak kolorowa skala czy specjalny klips, dzięki któremu przyrząd nie zmienia położenia. Można także używać czajnika z wbudowanym termometrem, wówczas sprawa wydaje się być jeszcze łatwiejsza. Co jednak, kiedy nie chcemy inwestować w nowe gadżety, a smak kawy ma dla nas znaczenie? Wówczas sprawdzi się stara, dobra zasada naszych przodków: odczekaj około 2 minut. Po odstaniu tego czasu woda ma około 90 st. C, natomiast po 4 minutach – 85 st. C. Oczywiście istotne jest, w jakim naczyniu gotujemy wodę, jak długo się ona gotuje czy w jakim stopniu zapełniliśmy czajnik. Dlatego pomiarów nie należy traktować bardzo dosłownie – dają jednak one dobry efekt i na pewno odmienią smak kawy.
Inaczej jest, kiedy pijemy kawę prosto z maszyny. Temperatura kawy z ekspresu ustalana jest automatycznie, jednak warto pamiętać, że możliwość regulacji temperatury to domena ekspresów zaliczanych do dobrych urządzeń. Wówczas wydobycie pełni smaku staje się łatwiejsze.
Z kawą z naszego sklepu oraz praktycznymi wskazówkami – bogactwo smaku i wielowarstwowość wyczuwalną w każdym łyku, masz na wyciągnięcie ręki!