Kiedy myślisz o pysznej kawie, to jaką kawę, gdzie wypitą, jak smakującą widzisz oczami wyobraźni? Jeśli pierwszym skojarzeniem jest włoska kawa, jesteś w zdecydowanej większości, ponieważ ludziom właśnie ona kojarzy się z jakością i niepowtarzalnym smakiem. Jest to bardzo ciekawe zjawisko, ponieważ, jak pewnie wiesz – krzewy kawowca nie rosną na terenie Włoch! Skąd więc przeświadczenie, że to tam można spotkać najlepszą kawę?
Włosi robią dokładnie to samo, co Polacy, Niemcy czy Anglicy – kupują zielone ziarna kawy i wypalają ją we własnych palarniach. Dlaczego więc to nie kawa polska zyskała światową sławę i miano najlepszej? Czego nam brakuje, by zająć pierwsze miejsce w świadomości światowej? Można by rzec, że niejako stało się tak przez… włoską kulturę i zwyczaje. Włosi kochają spotkania, kochają ludzi, rozmowy i swoją kawiarnianą tradycję. Dla mieszkańców Włoch to naturalne, że sąsiada nie zaprasza się do domu, ale idzie do kawiarni na espresso i pogaduszki. To właśnie włoska kultura picia kawy sprawiła, że zarówno pierwszy ekspres do kawy, jak i słynne espresso rozniosły się po całym świecie, a dzięki temu włoska kawa uważana jest za absolutnie unikatową i zwyczajnie – najlepszą.
Dobra włoska kawa wypalona jest trochę ciemniej, ponieważ jej głównym przeznaczeniem jest espresso i kawy, które powstają na jego bazie. Kawy tak wypalane mają czekoladowo – orzechowy posmak. Jest to ważne, by nie przesadzić, ponieważ jeśli wypali się ją zbyt mocno, będzie smakowała… spalenizną. Wiele osób uważa, że do smaku włoskiej kawy należy dążyć, a prawdziwa kawa po włosku to espresso przygotowane według sztywnych norm Narodowego Instytutu Espresso: 7g zmielonej kawy, 25 sekund ekstrakcji, czego wynikiem jest 25ml gotowego napoju. Wówczas jest to dobra baza do wariacji w postaci cappuccino, macchiato czy latte.
Jaka jest więc najlepsza włoska kawa? Chciałoby się odpowiedzieć: taka, jaką lubisz. Jednak warto wiedzieć, że kraj ten można podzielić na dwie części. Na północy Włoch kawę wypala się jaśniej, a także wykorzystuje się najczęściej ziarna 100% arabiki, natomiast w części południowej kraju, kawę wypala się zdecydowanie ciemniej i korzysta się z mieszanek. Tam można spotkać dużą ilość robusty często nawet przeważającą. W zależności od tego, w jakiej części kraju jesteś – kawa może smakować zupełnie inaczej!
Dobrze przygotowana kawa po włosku sprawi, że przeniesiesz się wprost na słoneczne włoskie uliczki. Jeśli spędziłeś wakacje we Włoszech, smak tej kawy sprawi, że powrócą wspomnienia, a jeśli nigdy we Włoszech nie byłeś – zapewne zapragniesz być. Pozostaje spełnić marzenie i sprawdzić, czy włoska kawa to faktycznie dobry powód do… napisania artykułu.